środa, 5 lutego 2014

Brownies

 Ten przepis na Brownie jest moim ulubionym. Jest bardzo łatwy, szybki i niezawodny. A rezultaty.., Hmm ciasto jest bardzo czekoladowe, wręcz uwodzicielsko słodkie i bardzo zaspokajające.
Czego wiecej chcieć, zabierać sie do pieczenia! (i kosztowania ;-) ).
Źródło przepisu : "Old- Fashioned Baking Book" Jim'a Fobel'a.






Składniki:
113g masła (niesolonego) lub margaryny
113g czekolady ( ja użyłam 70% coco solids)
2 jaja (w temp pokojowej)
szczypta soli
159g cukru kryształu
nasionka z jednej wannilli (lub łyżeczka ekstaraktu waniliowego)
72g mąki pszennej

Sposób wykonania:

1.  Piekarnik rozgrzać do temp. 165* C. Kwadratową  foremkę o średnicy 23cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Zdjać z ognia i dodac drobno połamaną czekoladę. Po około 5 minutach wymieszac do powstania gładkiej masy.

3. Jajka ubić z solą  aż zaczną się pienić, przez ok. 30 sekund. Stopniowo dodać cukier cały czas ubiając. Po dodaniu całej ilości cukru ubijać przez kolejne 1-2 minuty aż masa przybieże jaśniejszy kolor. Dodać wanillie oraz czekolade rozpuszczoną z masłem, ciagle ubijając. Delikatnie wmieszać mąkę. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec  przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż do momentu wykałaczka  zanużona koło środka ciasta powinna wyjść z kilkoma okruchami przylepioneymi do jej powierzchni. Za długie pieczenie sprawi że brownie będą twarde i suche więc trzeba tu bardzo uważać. U mnie metoda wykałaczki sprawdza się ze każdym razem ;-).

4. Po upieczeniu pozostawić browmies w formie przez min 10-15 minut aż osiągną temperaturę pokojową, po czym wyjać z formy i pokroic na 9 kwadratów.

5. Smacznego!



1 komentarz: