poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chleb Razowy














Mąkę razową wsypać do misy miksera. Sól wsypać po jednej stronie drożdże (typu instant) po przeciwnej tak aby nie miały one ze sobą żadnego kontaktu. Masło pokroić w drobna kostkę i posypać na powierzchni mąki. Wlać 3/4 wody, włączyć mikser na wolnych obrotach dolewając wody aż cała mąka będzie wmieszana w ciasto. Następnie ustawić na wyższe obroty i miksować aż ciasto zrobi się elastyczne i gładkie w dotyku.  Wyłączyć mikser. Ciasto można także wyrobić ręcznie.

Tak wyrobione ciasto przełożyć do naolejonej miski nakryć folia do zywnosci i odłożyć w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Minimalnie 1 godzine ale może to również potrwać 2-3 godzin, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnie i zagniatać przez ok minuty. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto uformować w kulkę, położyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Oprószyć mąką i zrobić cztery płytkie nacięcia.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220*C. Piec przez 30 minut, aż do momentu gdy zapukamy w dno chleba otrzymamy pusty (hollow) dźwięk.



1 komentarz:

  1. Ostatnio czytałam, że razowe chlebki to jedne z najzdrowszych. A twój wygląda bardzo apetycznie! Aż chce sie zgarnąć tą kromkę:)

    OdpowiedzUsuń