
Mąkę razową wsypać do misy miksera. Sól wsypać po jednej stronie drożdże (typu instant) po przeciwnej tak aby nie miały one ze sobą żadnego kontaktu. Masło pokroić w drobna kostkę i posypać na powierzchni mąki. Wlać 3/4 wody, włączyć mikser na wolnych obrotach dolewając wody aż cała mąka będzie wmieszana w ciasto. Następnie ustawić na wyższe obroty i miksować aż ciasto zrobi się elastyczne i gładkie w dotyku. Wyłączyć mikser. Ciasto można także wyrobić ręcznie.
Tak wyrobione ciasto przełożyć do naolejonej miski nakryć folia do zywnosci i odłożyć w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Minimalnie 1 godzine ale może to również potrwać 2-3 godzin, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnie i zagniatać przez ok minuty. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto uformować w kulkę, położyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Oprószyć mąką i zrobić cztery płytkie nacięcia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220*C. Piec przez 30 minut, aż do momentu gdy zapukamy w dno chleba otrzymamy pusty (hollow) dźwięk.
Ostatnio czytałam, że razowe chlebki to jedne z najzdrowszych. A twój wygląda bardzo apetycznie! Aż chce sie zgarnąć tą kromkę:)
OdpowiedzUsuń