Oto jedna z moich propozycji na walentynkowe wypieki. Ciasto czekoladowe przełożone czekoladowym kremem na mleku zagęszczonym niesłodzonym. Bardzo łatwe do przygotowania szybkie no i przede wszystkim bardzo czekoladowe ;-).Idealne na walentynkowy deser. Źródło pszepisu: Baked and delicious magazine.
Zapraszam do pieczenia!
Składniki:
na ciasto:
100g maki pszennej
3łyżki kakao dobrej jakości
100g masła niesolonego w temp. pokojowej
100g cukru kryształu
2 jaja
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki mleka
na krem:
50g cukru kryształu
50ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
75g dobrej jakości gorzkiej czekolady
25g masła niesolonego
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilliowego
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C. Dwie małe foremki w kształcie serca (ja użyłam silikonowych) wysmarowac tłuszczem i obsypać mąką. Odmieżyć 3 łyżki mąki i zastąpić je wczesniej odmieżonym kakaem.
2. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki na ciasto i używając miksera ubić na gładką masę.
3. Masę przełożyć do foremek wypełniając je tylko do połowy. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić, wyjać z foremek.
4. Cukier rozpuścić w mleku zagęszczonym na wolnym ogniu. Doprowdzić do wrzenia i delikatnie zagotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia.
5. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, dodać do mleka i wymieszać az czekolada się rozpuści całkowicie.
6. Wmieszać masło i ekstrakt wanilliowy, ubijając do powstania gładkiej masy. Ostudzić.
7. Ciasto przełożyć wystudzoną masą. Wysmarować wierzch i boki ciasta.
8. Smacznego ;-)
Zapraszam do pieczenia!
Składniki:
na ciasto:
100g maki pszennej
3łyżki kakao dobrej jakości
100g masła niesolonego w temp. pokojowej
100g cukru kryształu
2 jaja
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki mleka
na krem:
50g cukru kryształu
50ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
75g dobrej jakości gorzkiej czekolady
25g masła niesolonego
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilliowego
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C. Dwie małe foremki w kształcie serca (ja użyłam silikonowych) wysmarowac tłuszczem i obsypać mąką. Odmieżyć 3 łyżki mąki i zastąpić je wczesniej odmieżonym kakaem.
2. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki na ciasto i używając miksera ubić na gładką masę.
3. Masę przełożyć do foremek wypełniając je tylko do połowy. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić, wyjać z foremek.
4. Cukier rozpuścić w mleku zagęszczonym na wolnym ogniu. Doprowdzić do wrzenia i delikatnie zagotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia.
5. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, dodać do mleka i wymieszać az czekolada się rozpuści całkowicie.
6. Wmieszać masło i ekstrakt wanilliowy, ubijając do powstania gładkiej masy. Ostudzić.
7. Ciasto przełożyć wystudzoną masą. Wysmarować wierzch i boki ciasta.
8. Smacznego ;-)
Pyyycha :)
OdpowiedzUsuńPyszne było :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) jak ja kocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuń