wtorek, 14 stycznia 2014

Tarta migdałowa z czereśniami

Tarta migdałowa jest perfekcyjnym połączeniem kruchego ciasta ze słodką masą migdałową. Zamiast czeresni mozna także użyc jagód, malin czy jeżyn. Zapraszam do pieczenia!




Składniki:









Mąkę i cukier puder wsypać do robota kuchennego, dodać masło, jedno żółtko i łyżkę zimnej wody i zmiksować. Uformować w kulkę,  spłaszczyć i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.

 Piekarnik rozgrzać do 200*C. Foremkę do tarty, o średnicy 23cm wysmarować masłem I oprószyć maką. Schłodzone ciasto rozwałkować i przy pomocy wałka przełożyć do foremki. Delikatnie podociskać ciasto, łatając pęknięcia. Ciasto nakryć papierem do pieczenia i wypełnić kulkami ceramicznymi (można również użyć ryżu). Piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier z  kulkami i piec przez kolejne 5 min aż ciasto jest suche i lekko złociste. Obniżyć temp. piekarnika do 180*C.

Aby wykonać nadzienie, wymieszać mąkę i migdały w małej misce, odłożyć na bok. Masło z cukrem ubić mikserem  do otrzymania puszystej białej masy, dodać esencje migdałową i dokładnie wymieszać. Ciągle ubijając stopniowo dodać jajka na przemian z mąką i migdałami.

Jedną trzecią masy wyłożyć kruche ciasto aby dno było całkowicie przykryte masą migdałową. Jeżeli używacie czereśni z puszki należy je dokładnie odsączyć i osuszyć, usunąć pestki jeżeli są świeże. Ułożyć na masie migdałowej i ostrożnie przykryć pozostałą częścią masy.

Piec przez 35-40 minut (ja używam piekarnika elektrycznego) aż ciasto osiągnie złocisty kolor i trochę wyrośnie. Pozostawić w formie przez przynajmniej 15 minut do ostygnięcia, następnie wyjać z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Przepis został zaadaptowany z serii czasopism Baked and delicious.






1 komentarz: