piątek, 3 stycznia 2014

Blondie

Blondies idealnie nadają się do szybkiego zaspokojenia ochoty na coś słodkiego z racji, że przepis jest bardzo łatwy i możemy go wykonać w krótkim czasie. Blondie jest bliskim kuzynem browniego, różnicą jest biała czekolada będąca składnikiem tego pierwszego. Jest to jeden z przepisów po który sięgam bardzo regularnie. Polecam i zapraszam do pieczenia :-)









230g masła
340g ciemnego, brązowego cukru
szczypta soli
1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka, lekko roztrzepane
280g mąki białej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
240g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki


 








Piekarnik rozgrzać do 180*C. Nasmarować kwadratową foremkę  (23 cm) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić w garnku na średnim ogniu. Dodać cukier i sól. Mieszać aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie należy dodać ekstrakt waniliowy i porządnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Po kilku minutach dodać roztrzepane jajka i ponownie wymieszać aż otrzymamy jednolitą masę. Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia  przesiać do dużej miski, następnie wmieszać do masy maślano- cukrowej zaczynając od małej ilości mąki, zwiększając ilość za każdym razem.
Odstawić masę do przestudzenia, następnie dodać kawałki białej czekolady. Przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki i wyrównać wierzch nożem. Piec przez około 35-40 minut aż zewnętrzne brzegi będą twarde w dotyku ale środek będzie jeszcze odrobinę miękki.
Pozostawić w foremce do ostudzenia przez przynajmniej 10 minut, potem pokroić w kwadraty. Ostudzone Blondies przetrwają do tygodnia w pudełku próżniowym.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz