niedziela, 23 marca 2014

Cytrynowe babeczki Mary Berry

Lekkie mocno lemonowe cupcakejki z cytrynowym nadzieniem i kremem maślanym. Idealne na dni kiedy mamy już dość czekolady :-). Wykonane nie przeze mnie ale przez moją drógą połówkę :-). Bardzo łatwe w wykonaniu, szybkie no i przede wszystkim pychotka. Zapraszam do pieczenia.
Przepis na 12 małych babeczek.

Składniki:
Na ciasto:
110g masła w temp. pokojowej
100 cukru sypkiego
100g mąki typu self rising
skórka z dwóch cytryn
2 jajka
1łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
'Lemon curd'

Krem:
50g masła
100g cukru pudru

Spoób wykonania:

1. Cukier utrzeć z masłem do powstania pulchnej masy.
2. Stopniowo wbić jajka dokładnie mieszając po każdym. Dodać skórke startą z dwóch cytryn,wmieszać mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Masę wyłożyc do formy do babeczek.
3. Piec 170*C przez ok. 15-20 minut.
4. Na krem: cukier puder utrzec z masłem, do powstania pulchnej masy.
5. Gdy cupcaki ostygną, odkrojić wieżch nożem, posmarować lemon curd'em i polukrować kremem. Można także posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz