poniedziałek, 24 marca 2014

Bananowiec najlepszy

Witam ponownie w moim zakątku rozkoszy! Dzisiaj przekazuję wam pszepis na ciasto bananowe z dodatkiem daktyli, który odkryłam kilka dni temu. Jest ono bardzo soczyste, bardzo bananowe z nutką cynamonu. Autorka oryginalnego przepisu jest moją ulubioną polską blogerką, przepis znajdziecie tutaj. Moja wersja jest odrobinę zmieniona, dostosowana do produktów które miałam pod ręką. Przepis jest na forme do keksów o wymiarach 23x13cm. Polecam i zapraszam do pieczenia!


Składniki:
380g bardzo dojrzałych bananów (moje miały zczerniałą skórkę)
200g wypestkowanych suszonych daktyli
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
70g masła roztopionego (ostudzonego)
30g syropu kukurydzianego
185g mąki ( pół na pół zwykłej i orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100g ciemngo brązowego cukru trzcinowego


Sposób wykonania:
1.Banany i daktyle zblędować blęderem ręcznym do powstania gładkiej masy.
2. Dodać jajka, ekstract wanilliowy, syrop kukurydziany, roztopione masło i ponownie zblędować.
3. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cynamon, sodę, cukier i proszek do pieczenia.
4. Dodać do masy bananowo-daktylowej, dokładnie wymieszać.
5. Przełożyć do formy i piec w temp. 160*C przez ok 1 godz do 1godz 20 min.
6. Pozostawić w formie przez przynajmniej 3-4 godz, ciasto smakuje lepiej następnego dnia.



                                                                      Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko, co zawiera banany, ciasto wygląda pysznie! :) U mnie jeśli znajdziesz chwilkę czeka relacja ze spotkania z kilkoma uczestnikami II edycji programu Master Chef. :)

    OdpowiedzUsuń