poniedziałek, 14 lipca 2014

Mrożone brownies z sernikową wkładką

Moje najnowsze odkrycie to brownies ale z odrobiną sernika. Jako, że bardzo przepadam za jednym i drugim, już od jakiegoś czasu planowałam upieczenie takiego cuda. Jedyne co mnie powstrzymywało, to czas, bo taki wypiek zawsze wydawał mi się dość pracochłonny.  Nie mogłam się  jednak bardziej pomylić.



Poniżej przedstawiam przepis na "Brownie-sernik". Niewiarygodnie łatwy w wykonaniu a zarazem uwodzicielsko czekoladowy. Warto jest użyć jak najlepszą gatunkowo czekoladę  (minimalna zawartość kakao to 70%). Kiedyś spotkałam się ze stwierdzeniem, że do wypieków powinniśmy używać takiej czekolady jaką zjedlibyśmy z prawdziwą przyjemnością.

Pamiętajcie, że smaku czekolady nie polepszy pieczenie. 

Przepis pochodzi z jednego z moich nowo-nabytych skarbów książkowych, którą znajdziecie tutaj.

Składniki:

113g masła (niesolonego)
340g czekolady gorzkiej
453g serka Philadelphia (pełnotłuszczowego)
301g cukru kryształu
4 duże jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
128g mąki
1/4 łyżeczki soli


Sposób wykonania:

1. 23cm x 23cm blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 176*C.
2. Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, mieszając. Odłożyć do ostudzenia.
3. Serek Philadelphia ubić z 50g cukru aż do powstania gładkiej masy. Dodać jedno jajko i ubijać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć.
4. Pozostały cukier i jajka ubijać do powstania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z wanilli i przestudzoną czekoladę i mieszać aż do powstania jednolitej masy.
5. Mąkę i sól przesiać na masę czekoladową. Delikatnie wymieszać aż składniki sie połączą.
6. 3/4 masy czekoladowej rozsmarować na wczesniej przygotowanej foremce. Następnie wylać całą masę serową, i na końcu przykryć pozostałą masą czekoladową.
7. Piec przez ok. 45 minut aż wykałaczka zanużona w środku foremki wychodzi sucha z kilkoma okruchami.
8. Pozostawić na raku przez około 1.5 godziny. Zamrozić w blaszce  przez ok 45 minut. Porcjować przed podaniem. Niezjedzone kawałki osobno owijać w folię spożywczą i przechowywać w zamrażalce.

                                                                    Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pyszne! Połączenie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje równie pysznie jak wygląda!
    Naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ! Wygląda pysznie :) pozostaje tylko piec i się rozkoszować :D

    OdpowiedzUsuń